söndag 13 juli 2008

Abisko--->Riksgränsen


Solnedgång mellan Abiskojaure och Kieron

Dag 1.


Så var det dags efter några veckors planerande..Jag och kompisen Jörgen skulle dra till fjälls.Efter ett tips från min kollega Julle så bestämde jag att vi skulle gå till Riksgränsen från Abisko,via dalgången Hoiganvaggi...en tur på 61 km som var en riktig fröjd för själ och öga..

Vi kom fram till Abisko turiststation vid 17:30 på Tisdagskvällen,så utan dröjsmål satte vi iväg efter Kungsleden..och i bra fart dessutom! Så fort att vi råkade svänga in på leden in i Ballinvaggi :) ..nåja..tillbaka ner på Kungsleden och iväg,efter 14-15km kommer vi såklart tillAbiskojaurestugan som drivs av STF och eftersom vi är i ett naturreservat så bestämmer vi oss för att slå upp tältet där 60:-/pers till trots. Alternativet..minst 3 km till och tälta i tät skog eftersom att vi inte längre skulle följa Kungsleden..

Vi lagar oss lite mat och kryper in i tältet...jag är mycket väl medveten om att min plan var att vi skulle sova denna natt vid första renvaktarstugan i Hoiganvaggi..ytterligare 6 km längre bort..

Sjön Abiskojaure med berget Kieron tv. Det snöklädda är Adnjetjårro.En av många påfyllningar...
Längre bort syns Goduglaciären som är nästan 2000 m.
En liten taktikpaus då och då är inte helt fel...
Dag 2....och just dom 6 kilometrarna skulle visa sig vara en mental likaväl som fysisk prövning.Stigen som skulle leda oss fram till Hoigan hittade vi inte,så istället gick vi lite lätt planlöstgenom skogen och började att ta lite höjd.Glest mellan vattenhålen samtidigt som solen stekte och vi går i snårskog där växtligheten håller fast benen när man lyfter dom.

Uppför och åter uppför,mina 16 kg på ryggen gör sig påmind för första gången,när vi ser att det planar ut och vi kommer upp på en liten topp så blir vi lite gladare men..vad hittar vi där om inte en surmyr!..över myren..där börjar ris och snårskog igen,och som bonus hittar vi björnskit!Högst ett par dagar gammal,efter ca 3 timmar tar vi en paus,slumrar till i kanske 20min innanvi sätter av mot Hoiganvaggi och stugan.

När vi kommer in i dalen Hoiganvaggi så är växtligheten helt borta..äntligen!Det har blivit betydligt kallare och vinden tar i lite,vi bestämmer att slå upp tältet för att kunna laga mat o vila lite..Vi har tagit oss 6 km på 5 timmar!! Efter maten så sover vi en timme,när vi vaknar har det blåst upp ordentligt..vi beslutar oss föratt vänta till nästa dag innan vi fortsätter i hopp om bättre väder.Alltså..nu är vi där vi skulle varit igårkväll!

Tänker då att om vi går genom hela dalen imorgon så är vi ikapp tidplanen..vilket innebär ca 2 mil..
Första tältplatsen i Hoiganvaggi..

Vädret drar ihop sig över Hoigan...
...men blir bättre lika fort
Jörgen letar ett vadställe.Vilar lite och fyller på vatten vid en av otaliga smältjokkar..Dag 3.En stadig frukost och vi packar ihop tältet,vädret lite bättre.Det har slutat blåsa men mulnar ihop lite...funderar lite..2 mil ospårat,inga broar över vad och enligt rykten ganska teknisk vandring längst in i Hoiganvaggi mot Stour-Kärpel...

Vi knallar på och det finns en hel del att beskåda..dalgången ligger på dryga 800 möh och bergenpå sidorna upp till 1300m...mäktigt,snösmältningen är i full gång och skapar massor medsmåjokkar efter bergssidorna.

Halvvägs så kommer vi fram till nästa renvaktarstuga,då har det regnat i ca 1 timme.Direkt vi stannar för att göra mat blir jag frusen och är lite sliten,men varm mat och kokkaffe gör susen.Efter det så blir terrängen lite annorlunda..mer snö och med det mer smältvatten gör det halt på vissa ställen,det blir även lite stenigare.Sista biten av Hoigan är riktigt stenig,teknisk och lite knepig..man får vara försiktig.

Tillslut är vi framme vid Stour-Kärpel,en mäktig syn där Hoiganvaggi och Dossagevaggi möts,och mitt i korsningen står Stour-kärpelstugan.Den passade vi förövrigt på att gå in i för att laga mat.Efter maten packade jag upp spöet,20 minuter och 7 öringar,små men pigga rackare..Ingen sparades.

Vi hittar en tältplats bland stenarna,hoppar in i säckarna och sover..och det blev riktigt kallt..Och här står vi i regnet..det duggade till och från hela dagen..
2 meter snö och is! :)
Stour-Kärpelstugan där dalarna möts...väldigt vackert,men enbild gör det inte rättvisa..
Dag 4.Vi vaknar och knallar upp till stugan,där lagar vi mat...sitter o tittar ut genom fönstret och ser en hyfsad firre som patrullerar ett litet sel..äter någonting i ytfilmen.Men det finns inga planer att jag tar mig dit ut..tror att jag hade passat ändå.När vi stegar norrut så kommer vi till utloppet från Hoiganvaggi vilket visar sig vara ett rejält vad eftersom bron ligger havererad längst ner mot selet..men efter det så var det bara att knalla på,övriga broar saknades oxå men vaden var inte några problem..efter ett tag så hamnar man på norska sidan..men vi märker ingen språkskillnad hos fåglarna..kanske norskt fågelpip låter likadant?

Det är rätt skönt att gå efter stigarna igen..men precis innan Katterjaure så gör leden 90 grader österut då det visar sig att sommarleden går över berget,och jag som var mentalt förberedd på att inte gå mer uppför! Problemet är egentligen inte uppförsbacken utan att dom ofta följs av en nedförsbacke..och sista sträckan har mitt högra knä börjat att säga ifrån lite vid medlut..ingen fara dock..väl på toppen så ser vi ut över Katterjaure.

När vi sedan kommer till Katterjaurstugan så tar jag av mig kängorna för nu har jag fått lite bekymmer,en tejpat tå plus att en sena(?) ligger och "rullar" över fotknölen så det liksom sprättar till i varje steg,inte mysigt.Tar på mig sandalerna för den sista biten ner till Katterjåkk och Riksgränsen...


Camp Hilleberg..modell stenigare :)Brohaveri

Framme.....i Riksgränsen så stegar vi in i Gränsenbutiken! Jag köper en 0,5 Cola och Schweitsernöten jag yrat om i dagar..Jörgen köper en 3-5:a och choklad :)

Sedan bär det av dom sista hundra metrarna till Julles båthus vid Vassejavri,där får vi ett varmt bemötande i form av en iskall öl och pepparkakor,och efter det rökt sik med färskpotatis,gräslökssås,laxsashimi och hjortron o grädde till efterätt :) sen fiskade jag lite röding från Julles kanadensare innan vi tog oss några glas rött och ljög ikapp...Katterjaure


Jag i Julles kanadensare..fiskar röding..

Mysmiddag :)

2 kommentarer:

Vår Utsida sa...

Ser skitfint ut! Synd att bilderna inte går att klicka upp bara, deä rlite gryniga (iaf på svärmors dator)för mig.

Fredde sa...

Jo märkte det,fattar inte varför bara vissa går att förstora...nåja ska fixa hemsidan en gång för alla..då kommer alla biler vara där..